Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

βυθισμενες αγκυρες πασχαλιδης

Ο πρωταρχικός λόγος που οι άνεργοι εμφανίζονται μειωμένοι είναι η διαρκής αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού (brain drain) που καταγράφεται από το 2014, δηλαδή οι Έλληνες, εργαζόμενοι υψηλών προσόντων, που εγκατέλειψαν τη χώρα για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.


Οι ξενιτεμένοι Έλληνες εργαζόμενοι υπολογίζονται μεταξύ 250.000 και 500.000 εργαζομένων, με την ακριβή εκτίμηση να μην είναι ασφαλής, καθώς η ερευνητική προσέγγιση διαφέρει και δεν έχει υπάρξει επίσημη στατιστική έρευνα για αυτό. Κοινωνιολογικά αυτό που όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης είναι πως σήμερα δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην γνωρίζει τι είναι η οικονομική μετανάστευση.


βυθισμενες αγκυρες πασχαλιδης

ωραριο καταστηματων jumbo αθηνα

Αλλά και τα επίσημα στοιχεία για το ενεργό εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του brain drain στην αγορά εργασίας.


Τον Ιανουάριο του 2010 εργασία στην Ελλάδα είχαν 4,46 εκατομμύρια άτομα και άνεργοι ήταν 583 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή ο αριθμός εκείνων που εργάζονταν και ο αριθμός εκείνων που ήταν άνεργοι (αθροιστικά αποτελούν το ενεργό εργατικό δυναμικό) συνολικά έφθασε στα 5 εκατομμύρια άτομα. Τον Μάιο του 2018 εργασία στην Ελλάδα είχαν 3,84 εκατομμύρια άτομα και άνεργοι ήταν 913 χιλιάδες. Δηλαδή το ενεργό εργατικό δυναμικό συνολικά έφθανε στα 4,7 εκατομμύρια άτομα.


ο χιτώνας του νέσσου

Εάν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη προκύπτει πως σήμερα το ενεργό εργατικό δυναμικό είναι κατά 300.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2010. Και αυτή η τάση καταγράφεται ήδη από το 2014.


Το μόνον σίγουρο είναι πως οι 300.000 λιγότεροι εργαζόμενοι και άνεργοι δεν συγκαταλέγονται σε αυτούς που είναι απόμαχοι της εργασίας και αποτελούν το μη ενεργό εργατικό δυναμικό. Γιατί; Το μη ενεργό εργατικό δυναμικό ήταν στα 3,3 εκατομμύρια άτομα το 2010 και μειώθηκε κατά 133 χιλιάδες άτομα στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2018 (ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια άτομα). Εάν οι 300.000 εργαζόμενοι είχαν καταστεί μη ενεργό εργατικό δυναμικό, αυτό θα είχε αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία. Αλλά αντί να αυξηθεί το μη ενεργό εργατικό δυναμικό στην περίοδο 2010-2018, τελικά μειώθηκε κάτι που σχετίζεται με τη φυσιολογική θνησιμότητα του πληθυσμού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

προσφορα τριημερου μασουτησ

Χωρίς έλεος το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό βάζει χοντρό χέρι ακόμη και στις αναπηρικές συντάξεις, με μείωση της τάξης του 25%! οξυγόνο στικουδη δανια κατωτατος μισθος Περίπου 300.000 οικογένειες οδηγούνται κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας Δηλαδή, αν κάποιος ατυχής άνθρωπος μείνει ανάπηρος ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης. Η περικοπή θα γίνεται όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, όπως γράφουν τα Νέα, με τους παρακάτω δύο τρόπους: προσφορα τριημερου μασουτησ 1. Με τον νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (και των αναπηρικών) με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο και τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, όπως επιβάλλει το προωθούμενο σχέδιο. Για παράδειγμα ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με 67% αναπηρία, ο οποίος σήμερα λαμβάνει ολόκληρη την αναπηρική σύνταξη, με το νέο σχέδιο θα λαμβάνει τα τρία τέταρτα της σύνταξης. Το ίδιο θα ισχύσει και για παλιό ασφαλισμένο του ΙΚΑ με 20ετία. 2. Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο

πωσ λεγεται η γυναικα απο την σερβια

Μάλιστα, όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τσίπρας στις 7 το απόγευμα (ώρα Κούβας) θα εκφωνήσει επικήδειο στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην πλατεία της Επανάστασης. Ο Πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του στα social media τις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στην Κούβα γράφοντας: «Οι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης ενώνουν τους λαούς μας όσο μακριά κι αν βρίσκονται». αυστρια ταξιδι πωσ λεγεται η γυναικα απο την σερβια Άφιξη στην Κούβα. Οι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης ενώνουν τους λαούς μας όσο μακριά κι αν βρίσκονται. pic.twitter.com/asDi3tODe4 αη γιωργη - αλκηστισ πρωτοψαλτη (ederlezi) — Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 29, 2016

φωτοπουλου ελενη γυναικολογος

Κλήρωση Τζόκερ: Τέλος στα οκτώ συνεχόμενα τζακ ποτ, καθώς την Κυριακή (03/06) βρέθηκε ένας υπερτυχερός που κατάφερε να μαντέψει τα σωστά νούμερα και τώρα είναι πλουσιότερος κατά 4,7 εκατ. ευρώ! Οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η αποψινή κληρωτίδα είναι οι: 11, 15, 23, 25, 31 και Τζόκερ ο αριθμός 14. Διαβάστε εδώ όλα τα άρθρα του Newsbomb.gr για τις κληρώσεις Τζόκερ καθαρισμος καφετιερας φιλτρου ηλεκτρονικα ειδη κεντρο αθηνα φωτοπουλου ελενη γυναικολογος